Тръмп заплашва Китай с по-високи тарифи, ако Пекин се осмели да отмъсти

Доналд Тръмп заплашва да наложи още тарифи върху китайските стоки, ако Пекин се осмели да наложи мерки “танто-за-танто” в отговор на най-новия пакет от налози на Вашингтон, насочен към китайския износ от около 200 милиарда долара.
Тръмп предупреди втората по големина икономика в света да се замисли два пъти, преди да започне търговска война, в която, според него, САЩ имат “повече куршуми”.

Тръмп обявява нови мита на $ 200 млрд. китайски стоки

“Ще направим 200 милиарда долара на 25% от китайските стоки. И ние ще си върнем с повече, ако отмъстят. Имаме още много неща, с които да им върнем “, каза Тръмп на ралито в Мисури, по време на кампанията на кандидата за републикански сенатор Джош Хоули.
“Ние се сблъскваме с нечестните търговски практики на Китай … Ние сме възстановили Китай. Ние им дадохме такова богатство. И ние го променяме – каза Тръм на развеселената тълпа. “Така че ние таксувахме 25 процента от таксите застоки в размер на 50 милиарда долара. И тогава те казаха:” Ще направим същото “. И казах: “Това е добре. Имаме много повече куршуми “.”
Китай обяви, че ще въведе нови тарифи за американските стоки на стойност 60 млрд. долара от 24 септември, след като американската администрация наложи нови такси върху износа на Пекин.

Макар че китайските и американските мерки трябва да влязат в сила в понеделник, Тръмп вече е отбелязал, че първоначалните 10% тарифи ще достигнат 25% на 1 януари 2019 г. Двете най-големи световни икономически суперсили вече прилагат тарифи от 50 милиарда долара внос едан на друга.

Докато САЩ продължават да обвиняват Китай, че отказва да купи американски продукти, за да поддържа “справедлив” търговски баланс, Пекин се оплаква, че протекционистките практики на Вашингтон са вредни за цялата световна икономика и дори са се заели със Световната търговска организация.

Но въпреки желанието на Пекин да договори някаква сделка, за да спре ескалацията на търговската война, Белият дом се опитва да принуди партньора си да се подчини. Само няколко дни след обявяването на новите такси от 200 млрд. долара, администрацията на Тръмп въведе санкции срещу водещия китайски орган за придобиване на оръжие и неговия директор за закупуването на руските изтребители Su-35 и ракетата S-400 защитни системи. Пекин незабавно се оттегли от американската администрация, като я призова ” да отстрани грешката и да отмени санкциите”, които забраняват лицензи за износ на оръжие и сделки с чуждестранна валута под юрисдикцията на САЩ. “В противен случай САЩ трябва да понесат последствията” , подчерта говорителят на министерството.

На фона на ескалационното напрежение Китай постепенно отмени посещението на делегацията на средно ниво във Вашингтон през следващата седмица, което трябваше да проправи пътя за по-нататъшни търговски преговори с най-големия икономически съветник на президента с вицепремиера Лиу Хе, цитирайки източници.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =