Учени наблюдаваха за пръв път формирането на звезда в планета

Учени откриха млада звезда, която се формира в обкръжаващия друга звезда диск от прах и газ, съобщи ЮПИ. Младата звезда се формира като планета.

Докато изследвали масивната млада звезда ММ 1а, астрономите забелязали аномалия във вътрешността на обграждащия я диск от прах и газ. Учените смятат, че става въпрос за едно от първите наблюдения на “фрагментиран” диск около звезда.

„Звездите се формират в големи облаци от прах и газ в междузвездното пространство”, заяви астрономът Джон Айли от университета в Лийдс. „Когато колабират под въздействието на гравитацията, тези облаци ускоряват ротацията си, формирайки диск около себе си. Що се отнася до звездите с малка маса като Слънцето, именно в тези дискове се формират планети”, пояснява той.

Но вместо планети, учените открили друга звезда. Бинарните системи са често срещани, но повечето от тях включват звезди, които са родени по едно и също време и са със сходна маса. „Откриването на млада бинарна система, в която съотношението на масите на двете небесни тела е 80 към 1, е съвсем необичайно и навежда на мисълта за различен процес на формирането им”, поясни Айли.

словията са характерни за формирането на газови гиганти. В случая нестабилните условия във вътрешността на диска дават възможност за формиране на друга звезда.

Учените използвали мрежата от радиотелескопи АЛМА (ALMA – Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили, за да проучат подробно звездната система, а в бъдеще планират да я изследват отново с още по-мощни телескопи.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 9 =