Учени: Веганите са с по-голям шанс за инсулт

Хората, които изключват месото от менюто са с по-голям рикс от инсулт, показва ново проучване. Учени от Оксофрския университет са изследвали около 48 хил. души в продължение на 18 години. Нито един от участниците не е бил засегнат от сърдечни болести или инсулт.

Първата група била съставена от хора, които консумират месо. Втората – от такива, които ядат риба, но не и месо, а третата – от вегани и вегетарианци. За периода на излседването били регистрирани близо 2800 случая на сърдечни болести и около 1000 случая на инсулт сред изследваните.

Резултатите показали, че консумиращите риба са с 13% по-нисък риск от сърдечни болести, а веганите и вегетарианците са с цели 22% по-малко от тези, които консумират месо. При риска от инсулт обаче нещата изглежда по-различно

20% повече хората, които не консумират месо имат по-голям шанс от инсулт. Според учените, това може да се дължи на по-малкото количество витамини, които иначе се набавят от консумацията на месни продукти.

“Вегетарианците и веганите имат по-ниски нива на витамини B12 и D, основни аминокиселини и омега-3 мастни киселини”, заявяват учените пред вестник Mirror. Все пак, резултатите показват, че хората, отказали месото, имат по-нисък риск от сърдечни болести.

Учените признават, че все още тези резултати не са окончателни и още изследвания са нужни, за да се докаже напълно тази теория. Те съветват да следите хранителния си режим и да се снабдявате с необходимите хранителни вещества.

“Независимо дали ядете месо, или не, най-сигурният начин да се предпазите от сърдечни болести, е като спазвате балансирана диета. Включете в менюто си достатъчно плодове и зеленчуци, варива, ядки и семена”.

Екипът от Оксофордския университет препоръчват на месоядните да намалят приема си на червено или обработено месо до 90 грама на ден.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 9 =