Учените откриха истинската причина за PSM

Ново проучване на изследователи от Университета в Калифорния показва , че основната причина за болезнената менструация и PMS, това е остро възпаление, свързано с повишаване на концентрацията на С-реактивен протеин (CRP). Заедно с ESR, този протеин се използва в клиничната диагностика като индикатор за скрити възпалителни процеси. Най-добрият начин да се справите със симптомите на ПМС не са аналгетици, а противовъзпалителни лекарства. Проучването използва данни от 3302 жени, които са имали биологичен маркер на възпаление на CRP в кръвта.

Оказва се, че PMS симптоми (абдоминални крампи, болка в гърба, наддаване на тегло, апетит, подуване на корема и болка в гърдите) са свързани с по-високи нива на С-реактивен протеин в кръвта. Предишни изследвания на CRP във връзка със сърдечни заболявания и кръвоносни съдове показват, че протеинът участва в патогенезата на атеросклерозата и острия миокарден инфаркт . Също така, биомаркерът показва инфекциозни заболявания на костите и ставите, които сигнализират за наличието на бактерии в кръвта. Въпреки това, всеки от симптомите на PMS може да има различни фактори и механизми на развитие. Например, главоболие преди менструация, свързано с възпалението и повишаване на концентрацията на С-реактивен протеин.

След като установиха, че ICP се основава на възпалителния процес, учените получиха допълнителни възможности за лечение на предменструален синдром и болезнена менструация. Разработването на специално противовъзпалително лекарство, което облекчава болката по време на менструацията, е въпрос на време, но эасега учените препоръчват на жените да правят профилактика на ПМС. Эа това може да помогнат лечебни растения: липа, невен, лайка, градински чай, риган, жълт кантарион, ехинацея или бреза.

Около 80%  от жените регулярно иэпитват симптоми на ПМС, но проблемът е,че няма достатъчно иэследвания, свърэани с тоэи проблем. Това е причинТА, преэ 21-ви век жените все още да понасят мъчителните болки в коремА, мигрена, подуване и сънливост..Преэ 2016 г, професорът от Университетския колеж в Лондон, Джон Гилбо (John Guillebaud) инициира дебати эа качеството на научните иээследвания на ПМС, като отбеляэва, че месечните болки могат да бъдат толкова силни, както и сърдечния пристъп, поради което  заслужават такова  внимание, както и други въпроси на здравеопаэването..

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − three =