Учените създадоха хидрогел с магнитни частици, срещу хронична болка

Учените са разработили хидрогел, съдържащ магнитни частици и неврони, отгледани в лабораторни условия.

Прилагайки силата на магнитното поле, изследователите успяват да намалят предаването на сигнали за болка.Възможно е,  да се използва ново средство за отстраняване на хронична болка. В Съединените щати хроничната болка е най-честата причина за дългосрочно увреждане.

Според Националния институт по здравеопазване, повече от 76 милиона души в САЩ, т.е.,около 1 на 4 души, са имали болка, която продължава повече от 24 часа. От тях 40 милиона са имали силна болка. По тази причина Националният институт по хронични болести счита, че хроничната болка е основният проблем за общественото здраве. В тази връзка, учените продължават да търсят нови, по-ефективни методи за лечение на болката.

Наскоро биоинженерите от Калифорнийския университет (Лос Анджелис, САЩ) разработиха новаторски метод, който може ефективно да се справи с болката в случаите, когато други видове терапия са безсилни. В своята работа учените се опитват да разберат дали силата на магнитното поле може да се използва за облекчаване на болката. По този начин се разработва хидрогел, включващ хиалуронова киселина и малки магнитни частици. След това, вътре в гела, те увеличават гръбначните нервни ганглии. След като гелът е раэработен, екипът от специалисти прилага магнитната сила върху частиците.Измервайки калциевите йони в невроните, учените успяват да определят кои клетки реагират на магнитното привличане.Специалистите постепенно увеличават силата на магнитното поле и установяват, че това намалява предаването на невронни сигнали. В опит да се възстанови стабилното състояние, мозъчните клетки се адаптират към магнитната стимулация чрез намаляване на сигналите за болка.

Учените смятат, че тяхното откритие може да доведе до разработването на нови методи за елиминиране на хроничната болка.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 18 =