В България плажовете са празни, а в Гърция, пълни

Празни плажове и заведения на българското Черноморие това лято. В същото време на граничните пунктове към Гърция има опашки от автомобили, съобщава NOVA.

Според българското министерство на туризма спадът на почиващите край родните плажове тази година е между 5 и 8 %, а България все по-трудно се конкурира с цените на плажните услуги при съседите.

За сравнение, цената на плажните услуги в курорта „Аспровалта” на стотина километра от българската граница е равна на дневната консумация на туриста или минимум едно кафе или фрапе. В същото време два чадъра и шезлонг в меката на нощния живот на Черноморието, „Слънчев бряг”, струват 30 лева.

След като Турция, Египет и Тунис се върнаха на пазара, отлив на почиващите усетиха първо хотелиерите в България. Битката между курортите по Черноморието и тези край гръцките плажове това лято е за всеки един турист.

Потвърждават го и първите данни от началото на сезона. До края на юни заетостта на хотелите край българското Черноморие е едва 30 %. Година по-рано е била 37%. Въпреки опитите на хотелиерите да спасят сезона с отстъпки до 30 % – голяма част от базата остава незапълнена. А все повече туристи тръгват към гръцките плажове.

В гръцкия курорт „Неа Врасна” на около 100 км от границата с България чадърът и шезлонгът излизат безплатно при консумация на напитки от близкото заведение. За сравнение в Балчик цената на сянката на плажа за двама е 27 лв.

„В нашия хотел българските туристи са около 40%. Минимумът, който оставят на ден за чадър е 10 евро и достига до 20-25 евро”, споделя гръцки хотелиер от „Неа Врасна”. „Цената на нощувката тук е 80 евро за двама души. Хотелът е пълен на 100%”.

Сервитьор на плажа в „Аспровалта” пък посочва, че всяка година посетителите от България са все повече.

„Между 6 и 10 евро на чадър е средната сметка. Чадърите и шезлонгите са безплатни. Но взимат бира, куп сандвичи и сметката може да достигне 20 евро”.

На някои от гръцките плажове, особено по островите, сянката се плаща, но цените са между 5 и 7 евро. По-скъпо е единствено на парти-дестинацията „Парадайс бийч” на остров Миконос – близо 40 лв. за два шезлонга и чадър.

В България сред най-скъпите плажни услуги по Черноморието са тези на първа линия на южния плаж Каваци – 70 лв. за чадър, 4 шезлонга и 4 шалтета.

Цените се определят и от държавната политика. Собственикът на хотел в „Аспровалта” плаща концесионна такса около 4000 евро за 50-60 чадъра. Средно в Гърция сумата, която дават концесионерите е равна на между 8 и 10 хил. лева.

Същевременно за плажа в Балчик концесионерът годишно плаща на държавата 57 хил. лв. без ДДС, за да стопанисва площ от 16 хил. квадратни метра. Най-висока е концесионната такса за плажовете „Слънчев бряг – Централен” и „Златни пясъци” – съответно 1,39 млн. и 1,92 млн. лв. за година. Там обаче и плажната ивица е много по-голяма.

Тази година Гърция намали ставката на Данък добавена стойност за туристическите услуги и ресторантите от 24% на 13%.

В България единствено настаняването в хотелите се облага с по-нисък данък от 9 на сто, а за всичко останало ДДС е 20%.

Гърция има и чисто географски предимства. В България плажните ивици край морето са дълги общо около 200 км, а гръцките, заедно с тези на островите, са близо 14 800 км. Затова и плажовете в Гърция, които отговарят на всички екоизисквания са с пъти повече – 430. По Черноморието с екосертификата „Син флаг” могат да се похвалят едва 14 плажа и едно яхтено пристанище.

„Положителното е, че ние ще си преструктурираме бизнеса и че може би цените ще станат по-приемливи за клиентите”, споделя български хотелиер.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − twelve =