В Пловдив почина жена със съмнение за COVID-19

Напрежение в пловдивска болници, след като 84-годишна жена, със съмнение за коронавирус, почина в МБАЛ “Свети Мина” в града.

Жената два дни не е изследвана дали е носител на COVID-19.

Медиците от здравното заведение изпратиха отворено писмо, че нито имат предпазни средства, нито необходимата апаратура, нито инструкции как да действат.

“Не става въпрос за протест, а за това, че не можем да си вършим нормално работа. Проблемът не е в невзетата проба, а невъзможността това да бъде направено. Пациентката почина в момента, в който дойде материалът за взимане за проби. В Пловдив няма лаборатория, която да изследва пробата”, обясни в предаването “Здравей, България” по NOVA д-р Румен Стоилов.

С пациентката контакт са имали 10 души от персонала. Според д-р Стоилов, те не са били силно защитени.

Резултати от пробата на жената, изследвана в Националната лаборатория, се очакват в сряда. Медиците са притеснени, че ако тя се окаже положителна, значителна част от персонала ще трябва да бъде поставена под карантина.

“Тази болница е държавно търговско дружество. И поради това имат самостоятелността сами да решават проблемите си. Като имат такива, те трябва да сигнализират към дирекция “Здравеопазване”. До нас такава информация не е стигала. Получихме я от социалните мрежи и медиите”, заяви д-р Калинов от дирекция “Здравеопазване”, който също оглавява общинския кризисен щаб.

“Нещата са под контрол. Очакваме доставка на защитните средства още от 10 март сме подали исканията”, заяви Евелина Апостолова, зам.-областен управител на Пловдивска област.

Назначена е аутопсия на починалата пациентка. Резултатите се очакват в следващите два дни.

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =