Варицела при въэрастни. Симптоми, усложнения и лечение

Не е тайна, че варицелата е най-добре да се преболедува в детството, защото е тогава по-лесно да се толерира. Но също така се случва, че тази болест атакува възрастни, които я прекарват много по-трудно. Възможна ли е повторна инфекция? И как да се лекуват възрастни от варицела? Популярната мъдрост казва, че всичко има своето време. Това важи и за детските болести , които, разбира се, е по-добре да се преболедуват в детството. Ако това не се случи, тогава лицето ще трябва да се изправи пред проблеми. Както знаете, дете, което е имало варицела, придобива силен имунитет към това заболяване. Ако се случи, че детето никога не е било в контакт с тази инфекция, тогава с голяма вероятност ще се случи в юношеството или по-эряла възраст, тъй като варицелата се смята за много заразна болест.

Симптомите на варицела при възрастни, обикновено приличат на симптомите на болестта при децата, но могат да се проявяват в по-сложна форма. Те обикновено се появяват една до три седмици след контакта с вируса, като тези:

Грипни симптоми като треска, умора, загуба на апетит, болки в тялото и главоболие. Тези симптоми обикновено се чувстват ден или два преди появата на обрива. На лицето и гърдите се появяват червени петна , които в крайна сметка се разпространяват в тялото. Червените петна се превръщат в сърбящи, пълни с течност мехури. Блистерита отделят течност , стават язви, формират кори, след което раните се лекуват. Общо 250 до 500 петна се появяват на тялото. При възрастните, те често изчезват на седмия ден. След 10-14 дни съдържанието на блистерите излиза. Щом това се случи, спирате да бъдете заразни.

Кой е иэложен на риск?

Вирусът е  риск за онези възрастни, които не са се разболяли в детска възраст и не са били ваксинирани срещу този вирус. Други рискови фактори включват:

Живот с неваксинирани деца на възраст под 12 години

Работа в училище или детска градина

Повече от 15 минути в стая със заразен човек

Докосване на обрив на човек, заразен с варицела или херпес зостер Докосването на наскоро използваното от заразеното лице, като дрехи или постелки

Рискът от усложнения от това заболяване се увеличава, ако: Бременна жена не е боледувала от варицела

Лице, което провежда лечение, което подтиска имунната система, като химиотерапия

Лице, чиято имунна система е отслабена от друга болест, като например ХИВ

Лице, което е на стероидни лекарства за лечение на състояние като ревматоиден артрит

Лице с имунна система, отслабена при трансплантация на орган или трансплантация на костен мозък

Усложнения

Варицелата причинява дискомфорт, но се смята за доста лесна за поносимост болест. В някои случаи, обаче, състоянието може да доведе до сериозни усложнения, хоспитализация и дори смърт. Усложненията включват:

Бактериални инфекции на кожата, меките тъкани и / или костите Сепсис или бактериална инфекция на кръвния поток

Проблеми с кървенето

Дехидратация

Енцефалит или възпаление на мозъка

Пневмония

Синдром на Reye, особено ако едно дете, заразено с варицела, приема аспирин

Синдром на токсичен шок

Варицела и бременност

Ако бременна жена развие варицела , тя и нероденото й дете може да имат сериозни усложнения, включително:

Пневмония

Ниско тегло при раждане

Дефекти при раждането като ненормални крайници и развитие на мозъка

Застрашаваща живота инфекция

Кака да лекуваме варицела при въэрастни?

Ако имате варицела, лекарят ще третира симптомите, тъй като болестта ще премине сама. Препоръките обикновено включват: Каламинов лосион за облекчаване на сърбеж

Болкоуспокояващо средство за намаляване на температурата При определени обстоятелства, лекарят може също да предпише лекарства като ацикловир или валацикловир, за да се бори с вируса и да предотврати усложнения.

Ваксина срещу варицелаК

Има ваксина с две дози срещу варицела (Varivax) , която осигурява 94% ефективност при предотвратяването на заболявания за цял живот. Възрастни, които не са имали варицела, получават две дози от лекарството с интервал от един месец. Лекарят може да Ви посъветва да не се ваксинирате, ако:

Имате леко заболяване

Планирате да забременеете в рамките на следващите 30 дни. Алергични сте към някоя от съставките на ваксината, като желатин или неомицин, или ако сте имали сериозна алергична реакция към предходна доза ваксина срещу варицела

Вие сте преминали химиотерапия или радиация за лечение на рак. Вие приемате стероидни лекарства

Имате заболяване, което излага на риск вашата имунна система, като например ХИВ

Наскоро сте имали процедура за кръвопреливане.

Рискове от ваксина срещу варицела

Лекарят ще препоръча ваксината срещу варицела, ако счита, че свързаните с нея рискове са много по-ниски от рисковете, свързани със самата болест. Докато някои хора могат да развият лека треска или обрив след ваксина срещу варицела, най-честите нежелани реакции са зачервяване или подуване на мястото на ваксинация . Други много редки сериозни нежелани реакции включват:

Анафилактичен шок

Атаксия или загуба на баланс

Възпаление на мозъка

Не-фебрилни конвулсии или конвулсии без треска

Пневмония

Варицела и херпес эостер

Ако сте имали варицела, тогава вашите нервни клетки все още имат вирус варицела-зостер, който го причинява. Той не отива никъде и може да е неактивен в тялото от години. Въпреки факта, че сега сте най-вероятно с имунитет срещу реинфекция от вируса на варицела зостер, рискувате да имате херпес зостер . Херпес зостер е болезнена вирусна инфекция, която се характеризира с обрив на кожата, който се образува в определени участъци на тялото. Най-често се появява обрив в лявата или дясната част на торса, понякога около едното око или от едната страна на лицето или шията. По-висок е рискът от заболяване при възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Има две ваксини за херпес зостер (Zostavax и Shingrix) , които много лекари препоръчват на пациенти на възраст 50 и повече години, които имат варицела.

В эаключение

Имали ли сте варицела? Бяхте ли ваксинирани? Отговорете на тези въпроси и следвайте препоръките: Ако сте имали варицела или сте били ваксинирани срещу нея, вие сте имунизирани и може да не се притеснявате, че сте заразени с варицела отново. Повторната инфекция е рядко явление. Ако не сте имали варицела, трябва да говорите с вашия лекар за ваксинация. Ако имате варицела, трябва да говорите с вашия лекар за ваксина за херпес зостер, особено ако сте на възраст над 50 години. Ако смятате, че имате варицела, консултирайте се с вашия лекар за пълни препоръки за преглед и лечение.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 11 =