Въздухът в София е отровен, „зелен билет“ днес

За днес, 20 декември, Столична община въвежда „зелен билет“ за градския транспорт.

„Зелен билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев, която важи за всички линии на градския транспорт на територията на Столична община. Мярката се въвежда във връзка с реализирани превишения на средноденонощни стойности на фини прахови частици на две от автоматичните станции на ИА Околна среда над 200 мкг./куб.м. Граничната норма за ФПЧ в Европейския съюз е 50 мкг./куб.м. Фините прахови частици са най-вредната форма на замърсяване на въздуха поради способността им да проникват дълбоко в белите дробове и от там в кръвоносната система, причинявайки инфаркти, респираторни заболявания и преждевременна смърт.

Най-уязвими на комбинираното въздействие на праха и серния диоксид са децата, възрастните хора и хронично болните от бронхиална астма и от сърдечно-съдови заболявания.

С цел стимулиране използването на градския транспорт Столична община създава организация и за безплатно паркиране в буферните паркинги към линиите на метрото, за всеки който ползва градски транспорт този ден. Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул. „Цариградско шосе“, бул. „Черни връх“, бул. „Ломско шосе“, бул. „Александър Малинов“ и на бул. „Драган Цанков“.

От Столична община призовават гражданите, които се отопляват на твърдо гориво при възможност да преминат на алтернативно отопление.

Продължават проверките за източници на замърсяване на въздуха в строителни обекти, пунктове за вторични суровини, автомобилни сервизи, както и за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + 6 =