Възобновяемите източници – основен енергиен ресурс в Германия

За пръв път в историята на Германия, възобновяемите източници на енергия са изпреварили въглищата, сочи публикувано от правителството проучване. През 2018-та, 40% от електроенергията в Германия е била осигурена от “зелени източници”.

Най-голямата европейска икономика цели до 2030 година да произвежда 65 процента от енергията си от възобновяеми източници. Преходът е скъп, тъй като страната цели да се откаже от ядрената енергия до 2022 година и изготвя планове за постепенно дългосрочно излизане от производството на електроенергия от въглища.

Изследването на организацията за приложни науки “Фраунхофер” сочи, че производството на електроенергия от биомаса, слънце, вятър и вода се е увеличило с 4.3 процента миналата година до 219 тераватчаса електроенергия. Общо в Германия са произведени 542 тераватчаса електроенергия както от “зелени” източници, така и от изкопаеми горива, като на въглищата се падат 38 процента.

Делът на “зелената” енергия в Германия расте. През 2017 година той е бил 38.2 процента, а през 2010 година – едва 19.1 процента.

Бруно Бургер, автор на проучването, посочи, че тази година се очаква “зелената” енергия да запази дела си над 40 процента. Няма да спаднем под 40 процента през 2019 година, тъй като се изграждат още съоръжения за възобновяема енергия, а климатичните модели няма да се променят драматично, посочи той.

Производството на слънчева енергия се е увеличило с 16 процента до 45.7 тераватчаса заради дългото горещо лято, а изградените мощности са нараснали с 3.2 гигавата до 45.5 гигавата миналата година според данните на Фраунхофер.

Произведената вятърна енергия е била 111 тераватчаса както от офшорни съоръжения, така и от съоръжения на сушата с капацитет малко под 60 гигавата, като представлява 20.4 процента от общото производство на енергия в Германия.

Вятърът е най-големият източник на енергия след местните кафяви въглища, които покриват 24.1 процента от производството на електроенергия. Топлоцентралите, работещи с вносни въглища, са произвели 75.7 тераватчаса, или 13.9 процента от общата енергия.

Водните централи покриват 3.2 процента от производството на енергия, като са произвели 17 тераватчаса, тъй като изключително горещото лято пресуши реките, а освен това валежите миналата година бяха слаби. Производството на енергия от биомаса покрива 8.3 процента. Газовите електроцентрали са произвели 7.3 процента от общата електроенергия, а ядрените централи – 13.3 на сто. Останалата част от производството е чрез изгаряне на отпадъци и петрол.

Германия миналата година е била нетен износител на 45.6 тераватчаса електроенергия, главно за Холандия, като пък е внасяла големи количества от Франция.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 4 =