Вече 190 заразените с коронавирус у нас

Броят на заразените с коронавируса Ковид-19 в България вече е 190. Новите случаи за последното денонощие са 19. Повечето са от София. Мнозинството заразени са в подобряващо се състояние. Двама души са настанени в критично състояние в „Пирогов”. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Има 8 души под 50-годишна възраст в тежко състояние, с двустранна пневмония на белите дробове.

Засега няма разпространение на епидемията в домове за възрастни хора, като посещенията там са спрени навреме от държавата.

През последното денонощие около 8000 души са пристигнали със самолет и 15 000 по суша от чужбина. За последните 2 седмици, върналите се в България са близо 200 000 души. Няма техническа възможност да се правят тестове за Ковид-19 на всички, поясни проф. Мутафчийски. Той подчерта, че т. нар. бързи тестове са силно недостоверни и твърде често дават фалшиви положителни или, което е по-притеснително, отрицателни резултати.

Проф. Мутафчийски подчерта, че при откриване на заразен с коронавирус в болница, лечебното заведение не се затваря. Ако случаят е в отделение, където не се предполага да има настанени с болестта, то се реорганизира за 24 часа и след това продължава да работи.

„Основното е, че хората наистина трябва да си стоят вкъщи, защото няма друг начин да се ограничи заразата”, заяви проф. Мутафчийски. Той призова всеки, който види струпване на повече хора навън, да сигнализира в полицията.

Проф. Мутафчийски цитира анализ от Университета на Вирджиния, в който се посочва, че България се справя добре с ограничаването на разпространението на епидемията. Вероятно са регистрирани 2 от всеки 5 или 2 от всеки 11 случая. Но според анализа е вероятно взетите мерки да дадат резултат.

Депутатът Делян Пеевски вчера е дарил тестове за Ковид-19 и необходимите консумативи на стойност близо 300 хил. лв. Той е най-големият дарител на „Пирогов”, отчете проф. Мутафчийски. Новите материални дарения за борбата с коронавируса, които вече са направени, но доставките се очакват, са за 800 хил. лв.

 


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × one =