Великобритания след Брекэит

Премиерът на Великобритания ,Тереза ​​Май, бе призована да обмисли по-дълъг преходен период, за да премине през безизходицата на Brexit.

Лиам Фокс, британският търговски секретар, эаяви във вторник, че Великобритания  се нуждае от “още няколко месеца” за преходен период, като я разшири и след края на декември 2020 г., съобщава The Times , цитирайки анонимен източник.

19-месечният преходен период започва на 29 март 2019 г., поддържайки съществуващите връзки между Обединеното кралство и останалата част от Съюза без представителство в Европейската комисия или в парламента.

Обичайните преговори между Обединеното кралство и ЕС са затлачени зад митническите регламенти на северно-ирландската граница. Желанието на премиера е да осигури териториалната цялост на страната, като гарантира, че цялото Обединено кралство ще остане в митнически съюз с ЕС, за да избегне проверките и твърдата граница в Ирландия – план, отхвърлен от ЕС в понеделник.

Джефри Кокс, главният прокурор, каза пред кабинета във вторник, че предложеният от ЕС защитен механизъм ще отдели Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство и би означавал, че “Обединеното кралство няма лост в бъдещите разговори”.

Премиерът на Великобритания може да има до 17 октомври, за да защити плана на “Брексит” на фона на застой в преговорите в ЕС

Фокс предположи, че една от възможностите за избягване на кризата, може да бъде удължаването на преходния период, за да се даде повече време за сключване на сделка за свободна търговия. Той предположи, че това ще им позволи да избегнат необходимостта от въвеждане на предпазна мярка за изпълнение през 2021 г. Както Филип Хамънд, канцлерът на финансите, така и Грег Кларк, бизнес секретар, се съгласиха, че удължаването ще бъде най-добрият начин за действие.

Друг правителствен източник каза пред “Таймс” , че Обединеното кралство не е изоставило опитите да сключи митническо споразумение в Обединеното кралство, но заяви, че е “много трудно” да се види, че то работи.

Междувременно преговарящите от ЕС се опитват да намерят други начини за разрешаване на безизходицата. Главният преговарящ эа ЕС, Мишел Барние съобщи, че концепцията за удължен преходен период е възникнала по-рано, но не е стигнала доникъде. Барние обаче отбеляза, че остава отворен въпросът за удължаване на преходния период на “Брексит” с още една година, ако това ще помогне на преговорите да продължат напред.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 20 =