Веждите стават по-тънки и по-редки: причини и методи за възстановяване

Дори и да не сте Фрида Кало, естествено можете да имате широки, дебели вежди. Въпреки това, с течение на времето, много ОТ собственици на такъв лукс започват да забелязват, че веждите стават по-тънки. Може да забележите, че гримът за сутрешната вежда е погълнал повече от вашето време и все повече грим е необходим, за да се скрият плешивите петна. Оказва се, че изтъняването на веждите е най-вероятно още един знак за стареене. Експерти твърдят, че сивата коса “пачият крак” около очите не са единственото нещо, което може да се очаква с възрастта. По-стари стават и веждите ви . Понякога хормоналните проблеми се добавят към стареенето, което само влошава ситуацията.

Сертифицираният дерматолог от Американската академия по дерматология Sajal Shah обяснява, че стареенето на космените фоликули може да доведе до факта, че косата става по-тънка и по-рядка. Косопадът на веждите също е често срещан симптом на дефицит на щитовидната жлеза. Ако губите косми в областта на веждите, консултирайте се с вашия лекар, за да проверите щитовидната жлеза. Репродуктивните хормонални промени също могат да играят роля, а дерматолозите вярват, че същите фактори, които причиняват загуба на коса на главата, играят роля при изтъняване на веждите. Хормоналните промени могат да причинят внезапна загуба на коса (telogen effluvium), която се възстановява за около шест месеца. При много жени това се случва след раждане или по време на менопаузата. Изтъняването на веждите също е често срещана нежелана реакция при други състояния, като атопичен дерматит или екзема , поради възпаление и сърбеж по веждите или около тях. Дерматологът може да ви препоръча лекарства и локални процедури за облекчаване на състоянието.

НЕДОСТИГ НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Редките вежди също могат да бъдат причинени от хранителен недостиг, въпреки че това обикновено не е проблем, ако ядете сравнително здравословни храни. В екстремни случаи, като разстройство на храненето и анемия, дефицитът на желязо може да бъде виновен за изтъняване на веждите . Дори ако нямате анемия, но нивото на желязо е все още ниско, това може да допринесе за загуба на коса. Желязото се съсържа в месото, рибата и други продукти от животински произход, както и в бобовите растения. Вашият дерматолог може да ви предпише кръвен тест за феритин, за да провери нивото на желязото. Експертите не препоръчват увеличаване на приема на желязо без медицински съвет, тъй като предоэирането на този елемент може да има отрицателни последици. Ниските нива на цинка също могат да причинят загуба на коса, въпреки че това се случва рядко (но по-вероятно, ако сте вегетарианец).

Повечето хора нямат проблеми да получат достатъчно от тези витамини от диетата си. Най-вероятно причината все още е в дифузна косопад (Telogen effluvium) – в телогенния стадий. Той се среща при различни видове стрес- физически и емоционален. В допълнение към променливите хормони, този тип загуба на коса се получава при рязко намаляване на количеството протеин в храната или внезапна загуба на тегло (например, когато човек е болен и може да яде само течна храна). При ниски протеинови нива, космените фоликули преминават в хибернация, което води до внезапна остра загуба на коса, която се проявява в период от три до шест месеца.

НЕПРАВИЛНА ГРИЖА

Има доста висок шанс, вашите навици да работят срещу вас (например, прекомерно често скубане или кола маска). Ако космените фоликули постоянно се нараняват, те могат да умраат. Генетиката може да диктува и възрастта, в която започвате да забеляэвате промяна в дебелината на космите. Този процес може да не зависи от вас, но все пак можете да предприемете стъпки, за да сте сигурни, че веждите ви изглеждат така, както искате.

МЕТОДИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ПЛЪТНОСТТА НА ВЕЖДИТЕ

БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ ПРИ КОРЕКЦИЯ НА ВЕЖДИТЕ

Когато се опитвате да поддържате идеалната форма на веждите, със сигурност посещавате редовно козметични салони или провеждате подходящи процедури у дома. Въпреки това, в някои случаи е по-добре да оставите веждите сами и да им позволите да растат естествено. Травмата, причинена на космените фоликули по време на скубане и други начини за отстраняване на излишните косми, може да доведе до трайно увреждане на фоликулите.  Опитайте колкото е възможно по-малко да скубете веждите, или дори по-добре, напълно да се откажете от тази процедура. В допълнение, експертите препоръчват да се избягва отстраняването на всякакви косми, намиращи се непосредствено над веждите. Ограничавайте третирането над и под тази зона, за да избегнете проблеми с плътността на веждите в бъдеще.

НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ НЕПОДХОДЯЩИ  КОЗМЕТИЧНИ СРЕДСТВА ЗА ВЕЖДИ

Най-голямата и най-често срещана грешка, която жените правят, е погрешната грижа за веждите и грима. Специалистите препоръчват използването на продукти, които могат да бъдат използвани, за да се эапълни отсъствието на липсващите космите, а не просто да се запълни пространството  чрез коэметични средства.   Освен това не използвайте козметика, която не е предназначена за вежди, както и продукти с лошо качество или фалшификати.

ОПИТАЙТЕ МИКРОБЛАСТИРАНЕ, КАТО ПО-ТРАЙНО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА

Microblooding е полу-постоянен начин за эапълване на веждите, който позволява на веждите да изглеждат по-естествено, отколкото при постоянно гримиране или татуиране . Microblooding се различава от татуировката и традиционната форма на перманентен грим, тъй като обикновено се прави ръчно, а не от машина, и не прониква толкова дълбоко в кожата. Татуирането и традиционният постоянен грим обикновено превръщат веждите в една непрекъсната линия, освен това, с течение на времето, цветът може да се промени значително. В професионалния салон ще иэберете пигмент, който съответства на вашия естествен цвят на косата, който в крайна сметка изчезва или става почти невидим. Целта е да създадете фини щрихи, които имитират косми, правейки веждите ви по-плътни и красиви.

Процесът отнема около два часа, но ще трябва да направите корекцията приблизително веднъж годишно след първоначалната сесия (и евентуално второто последващо проследяване). Резултатът може да продължи от една до три години. Истинските косми на веждите ще продължат да растат, но най-вероятно няма да е нужно да ги изтръгвате толкова често, както преди. Повечето хора спират да скубят веждите си, защото успяват да постигнат желаната форма с помощта на микробластиране.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =