Вила, море, планина: как да изберете най-добрата почивка за себе си?

Как да релаксирате, за да можете да рестартирате психически и да станете по-здрави физически?

Защо лятото е най-доброто време за почивка?

 

Лятото е времето на отпуските. С нетърпение очакваме пристигането на топлите летни дни, мечтаем за нови впечатления и се надяваме, че по това време на годината най-накрая ще можем да си починем добре. И не само през отпуските, но и през почивните дни през лятото можем да си осигурим развлечения. Повечето хора смятат, че лятото е най-подходящото време на годината за почивка.

Можете и трябва да си почивате по всяко време на годината. Но повечето от нас предпочитат да имат по-дълга почивка през лятото. По това време на годината сме най-склонни да си почиваме, защото:

  • Температурата на въздуха е доста висока. Удобната температура за тялото ни е 22-26°С. Летните температури често са близки до тези показатели. И това “харесва” на нашето тяло, защото не е необходимо да изразходва енергия за загряване, и не трянва да носим много дрехи.
  • Дълъг светъл ден. Колкото по-дълга е светлата част на деня, толкова повече е времето за активна почивка.
  •  
  • Можете да плувате. По това време на годината водата в естествените водоеми се затопля до комфортни температури и можем да се къпем в морето, реките и езерата.
  • Можете да правите слънчеви бани. Лятото е най-доброто време за тази дейност.
  • Много и вкусни зеленчуци и плодове, които можете да ядете в големи количества. Тялото получава много необходими витамини и микроелементи.

Видове летни почивки

Всеки има различна визия за лятна почивка и може да избира в съответствие с вкуса и възможностите си.

Плажът

Това е един от най-популярните видове почивка. Някои от нас отиват по морските курорти, докато други се наслаждават на близките езера. Благодарение на този вид почивка, нашето тяло ще си възвърне силата. Къпането и умереното излагане на слънце ще повишат имунитета, ще стимулират метаболизма и ще допринесат за подобряване на психологическото състояние.

Но трябва да помним, че прекалено дълго време на слънце е изпълнено с последствия. Ако се “печете” на слънце в продължение на дни, може да прегреете, да получите слънчев удар и дори да си “спечелите” нови заболявания. И ако прекалите с къпането, може да получите и настинка. Ето защо, наслаждавайки се на този вид почивка, не злоупотребявайте със слънчеви и водни процедури.

В гората

Лятото в гората е красиво и приятно. Ароматните билки и чистият въздух могат да имат лечебен ефект върху тялото ви. Този тип почивка дори се предписва в някои случаи. Например, съветваме хората с респираторни проблеми да прекарват известно време в дишане на въздуха от иглолистни гори.

Можете да прекарате почивка или уикенд в гората в санаториум, хижа, хотел или на палатка, която да опънете на място, което ви харесва. Този начин за релакс е по-подходящ за хора, които искат да избягат от суматохата на града и от претъпканите курорти. Но в гората, като правило, рискът от ухапване от комари и други насекоми се увеличава, и това е минус за този вид почивка.

В планината

По това време на годината любителите ма планинското катерене могат да реализират мечтата си и да завладеят нови върхове. Почивка в планината – чист въздух, умерена физическа активност и прекрасни планински пейзажи. Този вид почивка формира физическа издръжливост, укрепва мускулите, изгаря излишни килограми помага за пълен “рестарт”. Независимо дали сте на палатка или санаториум, ходенето по планините е свързано с прегряване, така пе по-добре да не избирате най-горещите дни през лятото за такъв вид почивка. Освен това, ако изберете “по-дивия” вариант, тогава се нуждаете от предварителна физическа подготовка.

На вилата

Това е доста популярен вид почивка. Ако имате градина, може да използвате работата по нея като вид терапия, или просто да се насладите на тишината и спокойствието на природата. А зеленчуците и плодовете собствено производство ще ви заредят с допълнителна доза витамини.

Всяка почивка може да бъде активна

Всеки от горните видове отдих може да бъде спокоен или активен. Басейни, плажни спортове, колоездене, дълги разходки – това е активен начин да почивате. Не се бойте, че движението ще ви умори. Умереното движение ще задейства процесите на възстановяване в организма и ще помогне да се освободите от психическата умора.

Изберете ваканция според вашите предпочитания. Почивайте, за да можете да се възстановите и да почувствате радостта от живота. Използвайте лятото за да релаксирате и да се отпуснете напълно

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =