Витамин А заема специално място в развитието на децата. Този витамин отговаря за координираната работа на ретината, увеличава имунитета, отслабва последствията от различни инфекциозни заболявания. И това, което е интересно е, че с възрастта, нуждата от витамин А при децата нараства.
През 1913 г., две групи учени, под ръководството на Макс Колиут и д-р Озбърн, след серия научни изследвания,независими един от друг, са стигнали до извода, че маслото и яйченият жълтък съдържат вещество, необходимо за растежа на животните. Откритото вещество, временно е наречено “мастноразтворим фактор А”. През 1916 г е преименувано на витамин А.
За първи път витамин А е изолиран от моркови, затова витамините от тази група се наричат каротеноиди.
Най-известният каротеноид е b- каротин. В черния дроб, в резултат на сложни оксидантни процеси, той се превръща във витамин А.
Дистрибутор купидон таблетки USABrands
Витамин за бебето още преди раждането
В човешкото тяло витамин А изпълнява редица много важни функции. Витамин А играе важна роля в ембрионалното развитие и е отговорен за образуването на епител кости и зъби, както и мастни натрупвания.
Витамин А е необходим за детето в процеса на растеж на нови клетки. Този витамин отговаря за координационната работа на ретината, увеличава имунитета, отслабва последствията от редица инфекциозни заболявания и може да възпрепятства развитието на злокачествени тумори.
В медицината, витамин А се използва при лечението на кожни заболявания (акне, псориазис) и лечение на изгаряния и рани, при лечение на стомашно-чревния тракт, например язви и колити. Има доказателства, че витамин А спомага за поддържането на постоянно ниво на захар в кръвта, като помага на организма да използва по-ефективно инсулина.
Симптоми на недостиг на витамин А в организма
- рязко влошаване на зрението при намалено осветление
- пърхот
- стареене на кожата
- повишена чувствителност на зъбния емайл
- отслабена ерекция, ускорена еякулация
- слабост на сфинктера на пикочния мехур
- ерозия на шийката на матката, ендоцервикалит
- мастопатия, рак на гърдата
- респираторни инфекции
- чести настинки
- анемия.
Не забравяйте, че витамин А е мастноразтворим, така че за асимилацията му от хранителния тракт, имате нужда от мазнини, както и от минерали. Когато компилирате менюто на детето си, помислете за тази функцив.
Пригответе вкусни ястия за бебето, с помощта на богати храни с витамин А. Към пресен сок от морков, салати от моркови и други зеленчуци, винаги добавяйте мазнина, например зехтин или слънчогледово олио, сметана, мляко.
Къде има най-много витамин А?
Добавяйте витамин А в диетата на детето си, с продукти от растителен произход, като например: всички оранжеви или червени зеленчуци (моркови, тиква, сладки червени чушки), броколи, спанак, кайсии и праскови, морски зърнастец, плод от шипка, бобови растения (соя, грах), ябълки, грозде, диня, пъпеш.
Не забравяйте, че с възрастта, нуждата на децата от витамин А се увеличава. Много е важно храненето на детето да е рационално, тоест да съдържа известно съотношение протеини-мазнини-въглехидрати. Балансът на основните хранителни вещества в диетата, променя нуждата от отделни витамини.
Ежедневно изискване за витамин А за деца от различни възрасти.
Възраст на детето:
- деца на кърма – 1250-400
- 1-3 години – 1340-450
- 4-6 години – 1670-500
- 7-10 години – 2335-700
- тийнейджъри момчета от 11 до 18 години – 3333-1000
- тийнейджъри момичета от 11 до 18 гидини- 2667-800
- бременни жени – 1000
- кърмачки
Внимание! Не трябва да предозирате приема на витамин А по време на бременност! Това може да доведе до аномалии на плода, като увреждане на пикочните пътища, забавяне на растежа и промени в скелета.
Теоретично, възможността да се осигурят на детето всички неибходими витамини от храна, изглежда привлекателна, но всъщност не е постижима.
Експертите смятат, че дори и в най-балансираното и разнообразно хранене е маркиран дефицит на повечето витамини от 20-30℅ (и това важи не само за бебетата, но и за по-големи деца и възрастни.
Известно е, че съдържанието на витамини в продуктите от растителен произход през зимата и пролетта е значително намалено. Затова се препоръчва да се използват специални витаминни продукти или добавки.
През лятото и есента – напротив, трябва да се даде предимство на продукти, които са източници на витамини (пресни плодове, зекенчуци, както и сокове от тях). Освен това е необходимо да се гарантира минимална кулинарна обработка на продуктите, което предотвратява унищожаването на витамини поради продължително накисване или топлинна обработка.
При топлинна обработка на храната се губят от 25℅ до 90-100℅ от витамините. Обелените зеленчуци съдържат значително по-малко витамини.