Витамин D ще ви помогне да преодолеете метаболитния сонром

Метаболитният синдром се придружава с увеличаване на теглото на мазнините около корема, хиперинсулинемия, хипертония , нарушения на въглехидратния и липидния метаболизъм. Това състояние често предхожда захарния диабет , но за неговото развитие само мазнините и сладките храни не са достатъчни. Изследвания при мишки са показали, че метаболитният синдром се комбинира с дефицит на витамин D . – Ние вярваме, че поддържането на високи нива на витамин D, с помощта на слънчеви бани, храна или хранителни добавки ще ви помогнат в профилактиката и лечението на метаболитен синдром – казва професор Стивън Pandonl Медицински център Sidras Синай (САЩ), ръководител на изследването в сътрудничество с китайски учени от Университета на Съчуан в Ченгду.

Метаболитният синдром (MS) засяга почти една четвърт от възрастното население на света и е един от най-важните рискови фактори за  диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови заболявания.

Симптоми на МС:

мастна тъкан около кръста,

повишено кръвно налягане и висок холестерол .

Също така пациентите обикновено имат излишък от мазнини в черния дроб – мастна хепатоза . Основната причина за метаболитния синдром се нарича диета с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, но наблюдателни проучвания го свързват с дефицит на витамин D. Експериментите на лабораторни мишки показват, че неправилното хранене влияе върху баланса на добрите и лошите бактерии в червата. Дисбиозата , от своя страна, причинява леко затлъстяване на черния дроб и леко повишава нивото на захар в кръвта . Недостатъчен прием на витамин D утежнява дисбаланс на чревната флора, която подпомага развитието на  мастен черен дроб, и метаболитен синдром. Резултатите от работата са публикувани в списание Frontiers in Physiology .

Дефицитът на витамин D намалява производството на дефензини – антимикробните молекули, необходими за поддържане на здравата чревна микрофлора. Както се очаква, използването на синтетичен дефензин възстановява баланса на чревните бактерии, понижава нивата на кръвната захар и подобрява състоянието на черния дроб при мишки. Сега учените трябва да докажат, че тази тактика работи. – Предишни проучвания показват, че витамин D не може да подобри метаболитните нарушения в човешкото тяло. Но такива резултати могат да бъдат причинени от недостатъчна дозировка или несъответствие “, каза д-р Юан Пин Хан.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =