Витамин С- Защо е толкова важен и как да го набавим естествено?

Витамин С е един от есенциалните витамини за човешкия организъм. Той участва в редица важни функции, сред които образуването на костите, зъбите, съединителните тъкани и усвояването на желязото.

Сред симптомите, които показват дефицит на витамин С, е изтъняването на косата.Това се дължи на факта, че той е важна съставка за поддържането на белтъчините.

Липсата на витамина води и до развиването на хронични инфекции. Той е изключително важен за защитните механизми на организма. Колкото по-малко витамин С има в тялото ни, толкова повече се намалява способността за разрушаването на патогените, които причиняват голям брой заболявания.

Витамин С е свързан и с емоционалното здраве. Ако нивата на витамина в организма ви са ниски, това може да доведе до раздразнение, неспокойствие и психическа нестабилност.

Витаминът има важна роля и при заздравяването на раните, тъй като той допринася за правилното снабдяване с кислород и клетъчното здраве. Дефицитът му ще доведе до по-бавното заздравяване на раните.

Постоянното приемане на витамина подпомага за гладкостта, красотата и здравето на кожата.

Сред основните източници на витамина са портокалите и лимоните. Други храни, от които можете да си го добавите, са ягоди, ананас, киви, чушки, зеле, ананас и брюкселско зеле.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 − 2 =