Внимание! Туроператор фантом лъже туристи за хиляди левове

Експерти отчитат все повече случаи на измамени българи от сайтове фантоми за екскурзии и почивки. Зад уж европейските онлайн магазини често се крият мними търговци, които трудно могат да бъдат открити. Самите сайтове най-често са регистрирани в Китай, Индия, САЩ и Панама.

“Не е много лесно да се установи фалшивият сайт. Веднъж влязъл в тази игра, е много трудно човек да си получи парите обратно. Сайтовете са направени професионално. Един урок как да избереш туроператор струва между 200 и 1000 евро. Който е тръгнал да пътува, трябва да знае, че има възможност да бъде измамен по някакъв начин”, коментира Румен Драганов.

“Напоследък зачестяват тези онлайн услуги. Интернет е удобен, но крие много рискове. Влизайки в един сайт, потребителят трябва да провери наличието на лиценз. Може да се провери наличието на застраховка отговорност на туроператора”, каза от своя страна Хандев.

По думите му има и специализирани сайтове, които потребителите биха могли да използват, за да разберат дали домейнът на сайта на фирмата е регистриран в България.

Двамата отчетоха, че от началото на годината има ръст на туризма в България, що се отнася до международния. Но по отношение на вътрешния туризъм, лошото време демотивирало пътуванията.

“Голямата новост в туризма са новите дигитални технологии – навлизането на тази форма на разплащане, в която ние още не участваме толкова активно”, отбеляза доц. Драганов.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + ten =