Внимавайте със сушито

Всичко зависи от това колко “честен” е готвачът, както и качеството на продуктите, използвани за това. Лекарите сигнализират, че любителите на суши и сурова риба са потенциални “собственици” на хелминтични инфекции и инфекциозни болести.

С какво е опасно сушито?

Какво е толкова опасно е това прочуто японско ястие? На първо място, това са някои видове бактерии, които могат да се съдържат в рибата. Сред бактериалните инфекции най-често се срещат  Staphylococcus aureus. Странно, но в ориза може да се има стафилококи. Така че, ако оризът не се охлади бързо след готвене, тогава има вероятност за размножаване в него на стафилококова флора. Това често се случва, когато сушито се съхранява в открита форма при стайна температура. Анизакиазата е болест, причинена от червеи. Това заболяване е причинено от паразитен червей, чиито ларви могат да се намерят в сушито, ако е приготвено от заразена риба. Салмонела е бактерия, която може да се намери в суровата риба. Заразяването с тази бактерия може да доведе до доста сериозни последици, и е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-рано, особено ако забележите, че симптомите на отравяне не изчезват в рамките на 3-4 дни.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 15 =