Волен Сидеров вече не е депутат

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров вече не е депутат в 44-ото Народно събрание.

Парламентът днес гласува неговата оставка като народен представител. От общо гласували 166 депутата, „за” бяха 149, „против” 9, „въздържал се” 8.

В предизборната кампания за кмет на София Сидеров подписа оставката си като народен представител, след което я депозира в деловодството на парламента.

Той призова и кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки да го последва. Законът дава възможност на подалия заявление за напускане на Народното събрание да го оттегли. Сидеров обаче не го направи.
На първия тур на изборите в София той получи 6 244 гласа или 1.44%. Сидеров обаче може да получи място в СОС, където „Атака” ще има двама общински съветника.

„Вероятно ще се възползвам от това да вляза в Столичния общински съвет. Там има много далавери за разкриване и аз ви обещавам интересни сюжети”, коментира Сидеров след гласуването на оставката му.

„Станахте свидетели на това как българският парламент, председателстващият Христов не даде думата на депутат, който напуска по собствена воля”, заяви Сидеров.

Според него това е безпрецедентен случай, защото обикновено депутати, които са подавали оставка отсъстват от залата, както беше и с Лиляна Палова.

„Само че там сюжетът е друг. Тя напуска, за да отиде на добре платена банкерска позиция в международна банка. А аз напускам по причина чест и достойнство, защото дадох дума, а аз държа на думата си, исках това да прозвучи от трибуната на българския парламент”, каза Сидеров и определи като „жалки и много безпомощни” действията на председателя на днешното парламентарно заседание Емил Христов от ГЕРБ.

„Поднасям извиненията си към г-н Сидеров, но най-вероятно се получи недоразумение, защото не беше разбрано, че той иска думата своевременно”, отвърна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Волен Сидеров видяхме и ние, и председателят, че поиска думата, когато течеше процедура по гласуване. Той твърде късно реагира и нямаше как да бъде прекъсната процедурата по гласуване”, поясни тя.

„И аз искрено съжалявам за случката. Смятам обаче, че г-н Сидеров има трибуна, за да изкаже мнението си и също така разчитам на отговорното поведение от страна на нашите коалиционни партньори и смятам, че споразумението е в сила и ние ще продължим да бъдем в рамките на този парламент управляващо парламентарно мнозинство”, подчерта Дариткова.

Народното събрание днес прекрати и пълномощията като депутат на Лиляна Павлова от ГЕРБ след подадената от нея оставка на 16 октомври.

На 5 юни правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 9 =