Volvo спира сглобяването на камиони в Иран поради санкциите на САЩ

Шведският производител на камиони Volvo спря да сглобява камиони в Иран поради санкциите на Вашингтон, съобщи говорителят на компанията Фредрик Иварсон, пред Ройтерс.

Според него групата вече не може да плаща за частите, които изпраща, поради което е решила да не работи в Иран.

“С всички тези санкции и всичко, което Съединените щати (на място) … банковата система не работи в Иран. Не можем да си платим … Засега нямаме никакъв бизнес (в Иран) “, казва Иварсон.

Volvo работи със Saipa Diesel (част от вторият по големина ирански производител на яхти Saipa), който сглобява тежкотоварните камиони на шведската фирма от комплекти, изпратени до Иран. Компанията планира да стане основен изнасящ център на Иран за региона на Персийския залив и за Северна Африка.

Неназован мениджър на търговския отдел в “Сайпа Дизел” заяви пред медиите, че през годината са сглобени повече от 3500 камиона Volvo.. Първоначалната сделка беше за най-малко 5 000 камиона.

Мениджърът потвърди, че санкциите са накарали Volvo Trucks да прекрати споразумението си за партньорство.

“Те са решили, че поради санкцията срещу Иран, (от май) те не биха могли да си сътрудничат с нас. Имахме известно обновяване, планирано в Иран за нов завод, но те отказаха да работят с нас “, каза той.

Volvo се присъедини към списъка на европейските компании като Total, Adidas и Daimler, които бяха принудени да преосмислят инвестициите си в Иран. Фирмите заявиха, че ще намалят размера им или ще напуснат всички операции в Иран поради санкциите на Вашингтон.

Шведският производител на товарни автомобили Скания, който е собственост на Volkswagen (VW), заяви, че е анулирал всички поръчки, които не може да достави до средата на август поради санкции. Френският автомобилен производител PSA Group започна да спира дейността си за съвместно предприятие в Иран през юни.

Германският Daimler заяви, че внимателно следи всяко по-нататъшно развитие. Докато “Фолксваген” отхвърля съобщенията , че е решила да не прави бизнес в Иран. VW заяви, че позицията му не се е променила.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − five =