Всеки от нас – малко ГМО

ГМО  са генетично модифицирани обекти, които включват не само растения, но и животни и хора, които живеят на Земята днес, казва генетикът, професор в Института по физиология на Националната академия по медицински науки на Украйна Виктор Досенко.

Професор Досенко, ръководител на катедрата по обща и молекулярна патофизиология към Института по физиология, наречен “Богомолец”, NAS на Украйна, изучава различни аспекти на патофизиологията, по-специално тези, свързани с миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Автор на повече от 100 научни статии, съавтор на 7 монографии и учебник по патофизиология. Виктор Досенко активно се занимава с популяризирането на науката в Украйна, участвайки в различни популярни научни проекти. Ученият споделя интересни научни факти и говори за нови успехи на украинската и световната наука. ГМО могат да се нарекат рвэултат от раэвитието на обществото

По време на еволюцията, различни гени са били естествено включени в нашата ДНК с помощта на вируси и по естествен начин. Съвременните учени са забелязали тези естествени механизми и също са започнали да използват насочен трансфер на необходимите гени, които могат да подобрят свойствата на културите на първо място. Поради това се повиши тяхната производителност и се оказа, че има възможност да се хранят още повече хора с полезни и отлични продукти, от които няма вреда. Помнете колко време сте приготвяли царевица преди 15 години. Днес тя е по-сладка и вкусна, и се сварява 10 пъти по-бързо. Истерията, напомпана от медиите около ГМО, е знак за изостаналостта на нашето общество, в която всичко ново предизвиква загриженост и се възприема с враждебност.

Какво прави генното инжинерство?

Генетичните инженери преместват гени или генни елементи от един организъм в друг чрез бомбардиране на някои клетки от растения или животни с частици от волфрам или злато. В същото време, чуждите и собствените гени не се смесват и следователно появата на хибриди е невъзможна. Тъй като вирусите не носят собствени гени, не бива да се страхувате от заболяване. Освен това се изключва ходенето на гена при този чужд ген .. Но в медиите доста често се публикуват различни картини на ужасите, за които се твърди, че са резултат от генетичното инженерство.

“Например, не толкова отдавна , в престижното научно списание Nature се  появи статия за вредните ефекти на ГМО-царевичния прашец върху ларвите на пеперудите “Монарх”. Всъщност този тип царевица съдържа интегриран Bt-протеин ген, който е токсичен за гъсеници от тази пеперуда, които увреждат земеделските култури. Много малко читатели на статията знаят, че в природата, царевицата избледнява преди появата на монарските ларви, което означава, че токсичната царевица не може да навреди на ларвите. Но невежите хора бързо обявиха опасностите от ГМО .  В научния свят все още няма данни за отрицателно въздействие на ГМО върху здравето. В този случай тук и там протестират и иэраэяват възмущения, понякога кулминиращи в запалването на полета с трансгенни култури. Уви, за да разберете генното инженерство, молекулярната биология или генетиката, трябва да имате задълбочени познания. А тези, които ги нямат, приемат всичко с повишено внимание, недоверие и страх.

Нахутът или грахът съдържат невротоксин, който причинява мускулна парализа. Ако не знаете как да ги готвите, можете да получите сериозно отравяне. В същото време, нахутът е изцяло естествен продукт, който не е свързан с ГМО.

Какви са трите мита эа ГМО?

  1. Алергии – последствие от ГМО .

Например, много често обвиняват модифицираната соя. Но соята е втората след фъстъци култура, в класацията на алергените. Освен това, всеки необичаен продукт може да причини алергии. В този случай алергичната реакция може да бъде причинена не от генетична модификация, а от протеина, съдържащ се в соята. Между другото, всички внесени екзотични зеленчуци и плодове носят подобна опасност, но те не са тествани за алергичност толкова добре, колкото местните ГМО храни.

  1. Гени от генетично модифицирани храни преминават в нас в червата , след това в кръвта, а след това в ДНК.

Не по-малко забавна фантазия на опонентите на ГМО. Таэи “научна” теория напомня за евтин трилър. Както е известно, гените не могат да се движат независимо навсякъде, но ако се влеят в червата, определено ще се разградят.

  1. Всичко без ГМО не е опасно

Генетичните инженери обикновено са обвинявани в намеса в програмата на живота на Земята и в създаването на мутанти. В същото време никой не мисли, че много от сортовете култивирани растения са получени след облъчване и без подходящо тестване след такава обработка. Например, нахутът или грахът съдържат невротоксин, който причинява мускулна парализа, когато се консумират сурови. Ако не знаете как да го приготвите, можете да получите сериозно отравяне, което понякога завършва със смърт. В същото време, нахутът е изцяло естествен продукт, който не е свързан с ГМО.  Генетично модифицираните растения  не са по-опасни от тези, получени при традиционното развъждане. Европейската комисия за наука и информация стигна до това заключение след 25 години изследвания. През всичките тези години, милиони хора по света продължават да използват ГМО храни, но не са открити странични ефекти.  Преди да навлязат на пазара, всички трансгенни сортове растения са щателно тествани за безопасност за хората и природата. И пускането на нов ГМО на пазара струва между 20-50 милиона долара. Освен това информацията кои гени са променени в определена култура се съдържа в открити иэточници, които иэобщо не са труэни эа намиране.

Учените имат големи надежди эа ГМО

Благодарение на трансгенезата, е възможно да се създадат живи ензими, които могат да се приемат под формата на лекарство от хора, които нямат такива.  По същия начин, учените се надяват да създадат антитромботични агенти, които могат да предотвратят сърдечни пристъпи, както и специални протеини, които оказват влияние върху кръвосъсирването при пациенти с хемофилия. Днес тези протеини се произвеждат от дарена кръв в недостатъчни количества, докато живите ензими могат да се произвеждат в необходимото количество.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + five =