Яденето на плодове и зеленчуци ни прави по-щастливи

Искате да повишите хормоните на щастието и да се чувствате по-добре? Окачва се, че здравословното хранене може да ви помогне да го постигнете. Учени установиха, че редовната консумация на плодове и зеленчуци подобрява психичното здраве и прави хората по-щастливи. Не ни вярвате? Прочетете да четете по-долу!

Всички знаем за ползата от плодовете и зеленчуците. Те намаляват риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Ново проучване показва, че те оказват благотворно влияние и върху психичното ни здраве. 65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци дневно. Данните са от британско изследване, цитирани от сп. “Сианс е авнир”. В изследването са участвали 13 983 души над 16-годишна възраст.

Участниците с най-добро психично здраве, които са били около една трета, са консумирали 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Една порция е еквивалент на 80 -100 грама.

Много хора обаче консумират по-малко количество от нужното им за деня. 31% от участниците, които били без психични проблеми, консумирали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28% – около две порции. 6,8 на сто от участниците в същата група се ограничавали до една порция плодове и зеленчуци дневно.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − four =