Япония пред катаклизъм: Над 1 млн души евакуриани заради 20-метрови вълни

Над 1 милион души в западните японски градове Кобе и Осака трябва да напуснат своите домове и да се настанят в евакуационните центрове заради наближаващия тайфун „Джеби”.

Силният вятър и проливните дъждове, предизвикани от тропическата буря, принудиха авиокомпаниите да отменят повече от 700 вътрешни полета в Япония, най-вече по маршрутите между градовете Кобе, Нагоя, Осака.

„Джеби” също така доведе до спиране на влаковете в западните части на страната. Затворени са и повечето фабрики в района, включително 14 завода на производителя на автомобили „Тойота”.

Той е 21-ят тайфун, който се образува в Тихия океан от началото на годината. Синоптиците обаче прогнозират, че тази буря може да се превърне в най-силната за последните 25 години. На корейски „Джеби” означава лястовица.

Тайфунът се очаква да премине над централната западна част на Японските острови с ветрове със скорост от 208 км/ч и пориви с над 216 км/ч. През следващите 24 часа над района, засегнат от бурята, ще паднат повече от 500 литра дъжд на квадратен метър.

Летище, разположено на изкуствен остров в западна Япония, вече е напълно залято от приливните вълни.

На вълнолома на пристанището „Аки” в северозападна Япония днес бяха заснети 20 метрови вълни, предшестващи „Джеби”.

Движението на тайфуна следва пътя на бурята „Прапирун”, която донесе катастрофални наводнения и отне живота на над 200 души през юли.

Танкер с най-малко 11 души на борда, изтласкан от вълните и силния вятър, се разби в моста към летището „Канзай”, все още няма информация за пострадали.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − 11 =