За какво може да бъде полезен бамбука?

Тази гигантска „трева” е едно от многото растителни чудеса на природата. В бамбуковия сок се съдържат минерали с благотворно действие върху костите и ставите.

5 основни действия на бамбука
1. Противовъзпалително: Сокът на бамбука, превърнат в сух прахообразен екстракт, се използва срещу хронични възпалителни заболявания на ставите (ревматоиден полиартрит). Освен това той облекчава тендинита и болките в гръбнака, дължащи се на лоша стойка на тялото.

2. Срещу стареене: Силицият, важна съставка на бамбука, стимулира образуването на колаген в костите и съединителната тъкан. Това води до задържане на дегенеративните процеси в тялото и до възстановяване на хрущяла.

3. Реминерализиращо: Силицият участва в процеса на фиксиране на калция и в образуването на костна тъкан. Така бамбукът помага срещу деминерализацията на костите и за превенция на остеопорозата. Ноктите, косата и кожата също се повлияват много добре от действието му.

4. Намалява нивото на кръвната захар: 3 часа след консумация на бамбук спадът на глюкозата в кръвта е най-голям.

5. Антиспазмолитик: Листата на бамбука стимулират храносмилателните функции, облекчават язвени и гастритни болки.

Под каква форма?
Запарка: Залейте 1 ч.л. бамбукови листа с чаша гореща вода /90-100°С/. Можете да използвате листата още един-два пъти – те няма да загубят нито вкуса, нито захарността, нито полезните си свойства.

Капсули: Сухият екстракт се приема на капсули в количество от 120 мг един-два пъти дневно по време на хранене. Често бамбукът се съчетава с полски хвощ, коприва и куркума за по-голям ефект при ставни болки.

Течен екстракт: Той е с много изявени активни принципи и действа доста по-силно от запарката. Приема се разтворен във вода – по 1 ч.л. в чаша вода три пъти дневно.

Бамбукът е полезен и за красотата
В козметиката: Водната дестилация на бамбуковите листа води до отделянето на активно вещество, което подобрява колагенообразуването. Това прави бамбука част от много ревитализиращи кремове за лице и тяло.

За масаж: В някои спа центрове се предлага стимулиращ масаж с бамбукови стъбла, които се използват като рула.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × four =