Заплаха от нов „екологичен Чернобил” в Русия

В голямо химическо предприятие в Иркутска област в Русия трябва да се вземат спешни мерки, без които може да настъпи огромна екологична катастрофа, съизмерима с инцидента в атомната електроцентрала в Чернобил.

Това съобщи ръководителят на федералната служба за надзор на природните ресурси „Росприроднадзор” Светлана Радионова.

Става дума за завода „Усольехимпром”, чиято първа сграда е построена през 1933 г. Оттогава се разраства и произвежда хлор и други химически вещества. Обявен е в несъстоятелност през 2017 г.

Според Радионова собствениците са източили всичко възможно от химическото предприятие и са го оставили на произвола на съдбата. Най-голяма опасност представлява използваният в производството силно токсичен живак.

„В сградите на завода се съхраняват контейнери с опасни химически вещества, някои от тях са под налягане. Никой не знае какво точно има там. В кладенците има отпадъци от петрол. В близост тече река, която има опасност да бъде замърсена. Всъщност, това е територия на екологична катастрофа. Трябва да действаме сега, в противен случай ще се сблъскаме с „екологичен Чернобил”, обясни Радионова.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + 16 =