Започва да се продава водка с вода и ръж от Чернобил

Водка с вода и ръж от Чернобилската зона ще се продава свободно на пазара, съобщиха от Би Би Си. Алкохолът е първият потребителски продукт, който идва от изоставената зона около авариралата ядрена централа.

Екип от учени започва проекта по дестилиране на водката, като засажда посеви във ферма, разположена в забранената зона. „Идеята ни беше да използваме ръжта, за да правим алкохол“, споделят те.

Освен професор Смит, който е от Университета в Портсмут, Великобритания, екипът е съставен от изследователи, които работят в забранената зона от години – изучавайки как земята се възстановява след ядрения инцидент през 1986 година.

Надеждите са чрез продажбата на водката да се помогне на общностите в Украйна, все още засегнати от икономическите последици от бедствието, да се възстановят.

„Нашата водка е не по-радиоактивна от всяка друга водка“, посочва професор Смит. „Водата е дестилирана, а всеки химик ще ви каже, че когато едно нещо се дестилира, то се пречиства от всички замърсявания“.

„Помолихме нашите колеги от Университета в Саутхемптън, които имат чудесна лаборатория за радиоактивен анализ, да тестват алкохола, за да видим, дали ще открият нещо. Не откриха радиоактивно замърсяване – водката ни беше чиста“, посочва ученият.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 12 =