Започва производството на първия български електрически автомобил

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов представи първия по рода си български електрически автомобил. Това съобщиха от Министерството на икономиката.

Собственикът на “Син карс интернешанъл” инж. Росен Даскалов показа шосейна версия на първия български електрически автомобил, състезателен автомобил и концепция за мултифункционален и компактен градски електромобил, който е планирано да се произвежда у нас и да се изнася в чужбина.

По думите на Даскалов новият L City е изцяло насочен към бъдещето и именно затова от него ще се предлага единствено електрическа версия. Общо регистрираните електрически и хибридни превозни средства в страната от всички категории е 6808, като от тях леки автомобили изцяло електрически са 554, което е ръст от над 600 на сто за последните 5 години, уточни зам.-министър Борисов.

Според него производството на български електромобил е сред приоритетите и изцяло съответства на насоките на провежданата икономическа политика за насърчаване на инвестициите в нови иновативни производства при осъществяването на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, както и за развитие на електрическата мобилност у нас. За да има устойчива платформа за развитие на сектора в дългосрочен план, е създадена междуведомствена работна група за разработване на Национална програма с Пътна карта за развитие на електрическата мобилност до 2025 г. и хоризонт до 2030 г., допълва Борисов.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 2 =