Заразените в България вече 276

За последните 24 часа има 33 нови случая на коронавирус в България. От тях 12 са установени през нощта. Така заразените от началото на епидемията в страната стават 276.

Това съобщи на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той подчерта, че през нощта не се взимат нови проби, а лабораториите обработват вече направените такива.

Болни вече има в Кърдажли и Хасково. Нови трима заразени са регистрирани в Бургас. Това са жена на 22 години, която е била в Англия и две деца, съответно на 8 и на 3 години, които са били контактни със заболял лекар. Детето на 3 години е най-младият регистриран заразен в България.

В Пловдив има 4 случая. В София също има 4 нови случая, всичките в Инфекциозна болница. В Кюстендил се е разболял мъж на 57 години.

“Обмисляме идеята ако има един болен в семейство, цялото да бъде поставено под карантина”, посочи проф. Мутафчийски.

Разработени са препоръки за освобождаване на болни, които не са изчистени от вируса, но са в добро общо състояние. Те ще престояват 21 дена под домашна карантина и после ще бъдат тествани. Доказано излекуваните, с два отрицателни теста, ще могат да останат вкъщи с 30 дни болничен.

Проф. Мутафчийски отчете, че броят на леглата, на които могат да се лекуват инфекциозно болни е увеличен десетократно до 7473, от които тези с респиратори са 1347. До този момент са направени 6454 теста, включително и повторните.

Младата възраст не е гаранция, че не боледуваме, напротив, боледуват. 80% от нашите пациенти са в групата, която уж не е застрашена. Те си боледуват с всичките усложнения”, подчерта проф. Мутафчийски.

“Намираме се в началото на епидемията, но сме категорично нагоре, от три дена се катерим с по 10-14% увеличаване на заболеваемостта”, отчете началникът на Националния оперативен щаб.


Искаш да засилиш имунитета си и да се предпазиш от COVID-19? Това вече е възможнмо благодарение на имуностимулатора разбработен за борба срещу коронавирус – Virimmunity произведен от NatMed Pharma USA

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + 10 =