Защо да хапвате ягоди през пролетта?

Ягодите са едни от плодовете, които могат да бъдат намерени по пазарите с настъпването на пролетта. Заради приятния аромат и сладкия им вкус, те са любими на много хора. Ако се консумират пресни, те носят на тялото множество ползи.

В 100 грама сурови ягоди има 153 мг калий, 25 мг калций, 23 мг фосфор, 13 мг магнезий, 2 мг натрий, витамините B1, B2, В3, B5, B9, С и K. От минералите червените плодове съдържат желязо, флуор, хлор, манган, мед.

Ягодите са съставени главно от 90% вода и под 8% въглехидрати на 100 грама. Те съдържат незначителни количества мазнини – около 0,3%, както и 0,7% протеини. Доказано е, че въглехидратите в тях идват от прости захари – като глюкоза, фруктоза и захароза, но те също съдържат прилично количество фибри.

Смята се, че ягодите имат сравнително нисък гликемичен индекс. Това означава, че не водят до значителен скок на кръвната захар подобно на други плодове. Затова се препоръчват за диабетици и хора с инсулинова резистентност.

От другите хранителни вещества, фибрите съставляват около 26% от съдържанието на въглехидрати в ягодите. В 100 грама ягоди има около 2 грама фибри – както разтворими, така и неразтворими. Те подпомагат бактериите в червата и така подобряват храносмилането. Освен това са полезни за предотвратяването на някои заболявания и загубата на тегло.

Каква полза за тялото имат най-разпространените витамини и минерали в ягодите:

Витамин С – антиоксидант, необходим за здравето на кожата и нормалните функции на имунната система.

Манган – подпомага много процеси в тялото ви.

Фолиева киселина (витамин В9) – много важен за нормалния растеж на тъканите и функциите на клетките. От нея се нуждаят бременните жени, както и по-възрастните хора, които имат недостиг на някои хранителни вещества.

Калий – участва в регулирането на кръвното налягане.

Каква е ролята на антиоксидантите в ягодите?

Смята се, че тези плодове са най-добрите източници на фенолни антиоксиданти – с нива 2-11 пъти по-големи от другите плодове популярни през този сезон.

Антиоксидантите в ягодите намаляват оксидативния стрес, някои възпалителни процеси в тялото, подобряват съдовата функция, липидния профил в кръвта, намаляват лошия холестерол.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − two =