Защо феновете на фитнеса получават неверни диагнози

Увеличаването на масата на сърцето при здрави спортни фенове може да доведе до фалшива диагноза на кардиомиопатии . До това заключение стигнаха от учените от Royal London College, след като публикуваха  своето изследване в списание Circulation: Cardiovascular Imaging.

Ако човек не се занимава със спорт, увеличаването на масата на сърцето може да показва кардиомиопатия – заболяване на миокарда, при което сърдечният мускул се променя структурно и функционално. Кардиомиопатията юоже да бъде вродена или придобита, но прогнозата е еднакво неблагоприятна: постоянният напредък на сърдечна недостатъчност , увеличава се риска от аритмия , тромбоемболия, и внезапно спиране на сърдечната дейност .

Сърдечна недостатъчност

Сърцето може да се разширява не само поради патологията, но и поради физиологични причини, основните от които са професионалните спортове. Сега британски изследователи са открили, че синдромът на “спортното сърце” може да се развие дори при умерено физическо натоварване.

Синдромът “спортно сърце” може да се развие дори при умерено физическо натоварване. Използвайки ЯМР, британците изследват сърцата на 1096 възрастни, които не са имали диабет , хипертония или други сърдечно-съдови заболявания. От проучването са изключени всички доброволци с генетично предразположение към кардиомиопатия. Участниците докладват за редовността, интензивността и видовете упражнения през последните 12 месеца в анкетата. ЯМР на сърцето Оказва се, че колкото повече време хората, са ангажирани със спорт, и ат повече изразени изменения в масата и обема на сърдечните вентрикули на. Дори 3-5 часа упражнения на седмица са достатъчни, за да се увеличи  лявата камера  2,4 пъти, а  дясната – 1,7 пъти. По този начин, здрави, активни хора имат по-голям шанс за получаване на фалшива положителна диагностика на хипертрофия на миокарда или дилатация на лявата и дясната камера.

Дори 3-5 часа упражнения на седмица са достатъчни, за да се увеличи лявата камера с 2,4 пъти, а дясната – с 1,7 пъти.

Д-р Деклан O’Reygan препоръчва, лекарите, които имат  подозрения эа хипертрофична кардиомиопатия или дилатативна кардиомиопатия , да посочат нивото на физическа активност на пациента, а в случай на съмнение да назначат велоергометрия.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + 1 =