Защо с възрастта, махмурлукътсе понася по-тежко?

Може би сте забелязали, че симптомите на махмурлук се влошават с възрастта. Дали наистина е така, ще се опитаме да разберем.

Първо, да разгледаме най-честите симптоми на махмурлук. По-долу са изброени характерните симптоми на махмурлук, с които най-вероятно сте запознати, ако поне веднъж в живота си сте пили повече от две чаши алкохол.

 • Умора и слабост
 • Прекомерна жажда и сухота в устата
 • Болка в мускулите
 • Гадене и повръщане
 • Коремна болка
 • Проблеми със съня
 • Чувствителност към светлина и звук
 • Чувство за замаяност
 • Проблеми с равновесието
 • Проблеми с концентрацията
 • Проблеми с настроението, като депресия, тревожност и раздразнителност
 • Сърцебиене

Според проучване на клиниката “Майо”, алкохолът засяга тялото ви по няколко начина. Например, може да чувствате умора, слабост, треперене от махмурлук и влошаване на настроението, тъй като алкохолът намалява кръвната захар. Той също така разширява кръвоносните съдове, което може да доведе до главоболие и увеличава производството на урина, което може да доведе до дехидратация, което пък ще ви принуди да изпразните всички бутилки с вода в радиус от 10 километра!

Освен това, алкохолът предизвиква тялото ви да произвежда повече киселина в стомаха и да забавя скоростта на изпразване на съдържанието на стомаха, което може да доведе до гадене и повръщане.

Защо махмурлукът се влошава с възрастта?

Има няколко теории за това, защо махмурлукът се влошава с възрастта. Първата от тях се крие в недостатъчния брой чернодробни ензими или тяхната лоша работа, свързана със стареенето на тялото. Тази теория е възможна, защото черният дроб наистина започва да работи по-зле с течение на времето. Друга теория свързва тежкия махмурлук с с телесната композиция, тъй като тялото застарява и губи вода, което според някои експерти води до по-висока концентрация на алкохола в кръвта по време на употребата му.

Проблемът е в това, че науката все още не е определила кои процеси са свързани с влошаването на махмурлука с възрастта. И въпреки че има изследвания върху краткосрочните и дългосрочните ефекти на алкохолъа върху здравето, изследванията във връзка с махмурлука са органични. Д-р Марк Уиленбринг, който оглавява катедрата по изследване на лечението и възстановяването в Националния институт по алкохол и злоупотребата с алкохол (САЩ), споделя своето мнение по тизи въпрос:

Бяха анализирани много параметри, включително кръвни тестове, минерали, глюкоза, хормони, възпалителни фактори, но не бе открито нищо конкретно. Връзката между броя и честотата на консумацията на алкохола и махмурлука все още не е установена.

Въпреки това, фактът, който е известен на експертите е, че вашето възприятие и памет за махмурлук мже да се промени драстично с напредване на възрастта, което доказва, че махмурлукът се понася по-тежко от преди.

Ричард Стивънс – д-р по психология в Университета в Киел, Великобритания, е провел проучване, включващо повече от 50 000 мъже и жени на възраст от 18 до 94 години. Той и неговите колеги са стигнали до извода, че в действителност, с възрастта, повечето хора пият по-малко и по-малко, което ги прави по-чувствителни към алкохола, и съответно – махмурлукът се понася много по-тежко.

Изследването показва, че като цяло, тийнейджърите, мкадите хора и хората на средна възраст, пият едни и същи количества алкохол, докато при хората между 30 и 40 години се наблюдава намаляване на консумацията на алкохол.

Консумацията на алкохол спада между 30 и 40 години, тъй като нормално човек е зает повече с кариера, семейство и отглеждане на деца, съответно – няма много време за алкохол. Ако сте в тази възрастова група и ви е все по-трудно да понасяте махмурлука, това може да се обясни отчасти с факта, че не пиете толкова често, колкото преди.

Също така е възможно да сте забравили колко лош е бил махмурлукът в младостра ви. Д-р Стивънс сравнява това с болката при раждане, която жените забравят.

Освен тива, когато сте по-млади, имате по-малко задължения, и по-голени шансове да да се наспите добре до сутринта или да прекарате целия ден в постелята, играйки си на телефона или гледайки любимите си сериали. Когато станете по-възрастни, се появяват много задължения, които ви заставят да преживеете махмурлука на работното място или по време на други занятия.

Как да облекчите махмурлука?

Въпреки че много аспекти на махмурлука остават загадка, е ясно, че те не трябва да бъдат пренебрегвани.

Всичко, което има в момента като информация, е колективно преживяване на милиони или милиарди хора по целия свят, което в основата си потвърждава, че махмурлукът е изключително неприятно и понякога дори опасно състояние. По-добре е да го избягвате

Да, разбираме, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но тези (до известна степен оптимистични) съвети на клиника Майо могат да ви помогнат:

 • Яжте преди и по време на пиене на алкохол, защото тялото ви бързо поглъща алкохола на празен стомах.
 • Поддържайте водния баланс, като редувате алкохолните напитки и питейната вода.
 • Предпочитайте леки напитки – в тях има по-малко химикали.
 • Не злоупотребявайте с алкохол: препоръчва се да се пие не повече от една напитка на ден за жени, и две за мъже (една напитка – 330 мл бира, 150 мл вино или 50 мл концентрат).
 • Опитайте се да пиете не повече от една напитка на час, за да намалите опасността от силна интоксикация.

Може би за някои хора тези съвети изглеждат доста наивни, но ако искате да избегнете отново усещането за махмурлук, който проваля целият ви ден, със сигурност ще ги вземете под внимание.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =