Защо трябва да излекувате хъркането?

Съпругът ви също ли хърка? Ако това беше само дразнещо звучене. . . Но недостиг на въздух, липса на енергия, непоносимост към топлина, са все  известни “роднини” на хъркането. В сърцевината на тези проблеми са нарушения в дихателните пътища.

Опасното  хъркане: защо лечението е задължително?

Малцина от нас мислят за лечение на хъркането.

Вероятно сте забелязали, че когато човек хърка, отначало той издава звуци и после сякаш се задавя с въздух. И тишината идва. След това отново се чува хъркане. Тази пауза между звуците е спонтанна апнея или забавяне на дишането. В резултат на това се получава хиопксия на мозъка (тоест, кислороден глад в мозъка). Ако интервалът е малък, например половин или една секунда, тогава не е страшно. Но ако трае по-дълго, тогава е необходимо лечение на хъркането, в противен случай хъркането може да доведе до сериозни последици.

Какво да изберем: операция или хронична умора?

Небходима ли е операция, ако страдате от хъркане? Факт е, че хипоксията на мозъка не преминава без последствив. Затова сутрин, дори ако човек е спал в продължение на осем часа, се чувства изморен и отпаднал. И през деня се натрупва умора, дори и когато не се натоварвате, а тялото ви сякаш не се подчинява.

След операцията, мозъкът престава да изпитва кислороден глад, и сърдечно-съдовата система вече работи в нормален режим, да не говорим, че вече ще може да спите спокойно.

Причини за хъркането

  • Анатомична: т.е.има определени нарушения на въздушната пропускливост в горните дихателни пътища. Например, кривина на носната преграда, слабост на мекото небце, хипертрофичен ринит. Това, по правило е хронично. Човек знае, че е хъркащ. Ако се обърне настрани, почти не се чува звук. Но хъркането все още не минава.
  • Неврологични причини: когато човек хърка поради проблем, свързан с нервната система.
  • Третата причина е по-рядка, но се среща. Човек може да хърка, защото развива тумор. Това означава, че ако не е хъркал преди и изведнъж започне, тогава е необходимо да се подложи на спешен преглед, за да разбере причината за хъркането.

Наднормено тегло: друга причина за хъркане

Често излишните килограми причиняват хъркане. Хората със затлъстяване могат да се отърват от хъркането, ако се грижат за здравето си и намалят килограмите.

Между другото, хъркането зачестява, ако сте изморени, ако пиете много алкохол. Това обикновено води до релаксация на мускулите, което води до причината за хъркането – прибиране на мекото небце.

Хирургично лечение: остава ли белег? Купидон таблетки на едро    USABrands

Мнозина не решават този проблем, защото са сигурни, че след операцията за хъркане ще останат белези по шията, а и ще трябва да лежат в болницата дълго време.

Белези не остават. Всичко се случва вътре, а навън няма следа от операцията.

Операция за хъркане: работа за 15 минути

Операцията, свързана с хъркането отнема от 15 минути до 3 часа. Времетраенето зависи от степента на нейната сложност. След това, 3 дни не трябва да ядете топла храна, да посещавате сауна, басейн и т.н.

Трябва да изключите всичко горещо за няколко дни, в случай че се наложи пластика на езика.

Операция за хъркане: проблем с носа?

Когато пациентът има извита назална преграда, продължителността на операцията може да е 1-1,5 часа. Пълната рехабилитация трае няколко седмици. Но този период на възстановяване е условен и не е задължително човек да е в болница. Но през този нериод пациентът не трябва да лети със самолет, да се натоварва физически, да скача с парашут или да се гмурка.

Лечение на хъркането: какво трябва да направите?

Откъде да започнете, ако решите да третирате хъркането?

  1. Отидете на специалист, който да разбере причината за хъркането.
  2. Водете здравословен начин на живот (на първо място – ходете повече на чист въздух).
  3. Не преяждайте на вечеря
  4. Придържайте се към диета.

Ако не можете да се наспивате, умората ви е хронична и това продължава с години – не се колебайте – идете при специалист, който да ви диагностицира. Ако е необходимо, направете операция, за да се отървете от неприятните звуци и най-важното – причината за хъркането – проблемите с дихателните пътища. Така ще върнете жизнените си сили. От вас зависи, какво ще изберете.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − six =