Защо трябва да пиете колаген

Напоследък все повече се говори за допълнителния прием на колаген, подобно на други витамини. Вижте какво трябва да знаете за пиенето на колаген и защо е полезно?

Колагенът е протеинът в нашето тяло, който е в най-голямо количество. Той е ключов при изграждането на сухожилията, тъканите, кожата и мускулите. Една от най-важните му функции в тялото е да държи костите здрави.

Може би затова и напоследък пиенето на колаген стана толкова популярно. В повечето случаи добавките колаген на пазара са хидролизирани. Хидролизираният колаген се усвоява по-бързо и по-лесно.

Приемът на колаген облекчава болки в ставите и прави кожата по-здрава и красива.

Храните, богати на колаген, са бульонът от костен мозък и свинската кожа.

Днес обаче повечето хора залагат на колагена от аптеката. Вижте 5 причини да пиете колаген.

1. Колаген за здраво сърце
Колагенът е сред добавките, за които се смята, че се грижат за здравето на сърцето. Но как? Колагенът се грижи за здравето на артериите, а неговият недостиг в тези тъкани може да ги направи склонни към спукване. Приемът на колаген също така повишава нивата на добрия HDL холестерол. Ако искате да пиете колаген, за да подобрите сърдечното здраве обаче, задължително се консултирайте с кардиолог.

2. Колаген за здрави кости
Костите са изградени от колаген. Когато човек остарява, нивата на колаген в тялото намаляват. Това намалява костната плътност, прави костите чупливи и се появяват състояния като остеопороза. Съчетаването на калций и колаген, особено при дамите в предменопауза, може да забави появата на проблеми с костите.

3. Колаген при болки в ставите
Колагенът е чудесна добавка за здравето на хрущялите, от които са изградени тъканите, предпазващи ставите. Приемът на колаген може да намали болката при заболявания като остеоартрит.

4. Колаген за здрава и красива кожа
Колагенът е ключов за здравата и красива кожа. Той отговаря за нейната хидратация и еластичност, които намаляват с годините, особено при жените. Приемът на добавки с колаген може да направи кожата по-сияйна и да ви помогне да се преборите с фините линии отвътре навън.

Освен за кожата, колагенът може да направи ноктите и косата ви по-здрави.

5. Колаген за здравето на мускулите
Колагенът е много важен за здравето и правилното функциониране на мускулите. Има и изследвания, които показват, че приемът на колаген след тренировка, може да помогне за по-лесното натрупване на мускулна маса.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =