Засилени проверки за колани, скорост и употреба на алкохол

До 24 април полицията ще провежда засилени проверки по всички пътища. “Пътна полиция” ще следи за шофьори, употребили алкохол, неправоспособни водачи, такива без колан, както и за шофиране с превишена скорост.

Особено внимание ще се обръща на обезопасителните средства за децата в автомобилите. Във фокуса на проверките ще бъдат и водачите на мотоциклети.

Шофьорите на автомобили

ще се следят дали са поставили колани или шофират пияни. Глобата за нарушителите без колан е 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.

“Искам да поставя акцент, че водачът носи отговорност за поставянето на предпазния колан на пътниците, както и правилното превозване на деца в специалните столчета“, предупреди Георгиев.

Отговорност носят и собствениците на МПС-та, които предоставят колите си на лица без шофьорска книжка.

За миналата година са засечени над 20 000 случая. Глобата за неправомерно предоставяне на автомобил е от 100 до 300 лева като се предвижда и прекратяване на регистрацията за срок от 6 месеца до 1 година.

Специален акцент ще бъде поставен към водачите на мотоциклети.

При тях ще се следи за правоспособност, използването на обезопасителни средства от самите водачи и спътниците им и правилното поставяне на регистрационни табели. Според изискванията на Наредба № I-45 от 24.03.2000 г., регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера (чл. 10, ал. 5 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г.).

За несложена каска от страна на водача глобата е също 60 лева, за пътника – 50 лв.

Пешеходците също ще бъдат следени и глобявани за неправилно пресичане.

Столичната улица “Шипка“ беше сред първите места, на които се проведе полицейската акция.

Успоредно с това ще има и засилени проверки за спазването на скоростните режими.

Междувременно ЕС въвежда мерки за намаляване на риска от пътни произшествия

Членовете на ЕС одобриха задължителното включване на технологии за безопасност във всички нови превозни средства с цел намаляване на жертвите на пътя.

От догодина в автомобилите трябва да разполагат с 30 нови животоспасяващи технологии.

България се оказа сред рекордьорите на Европа със фатално завършили катастрофи. И все пак благодарение на предпазните средства в по модерните и интелигентни коли през последните 20 години броят на загиналите в ЕС е намалял повече от два пъти. Средно 49 души на един милион в ЕС умират при пътни инциденти. България обаче е с втория най-лош резултат в ЕС с 96 смъртни случая на един милион.

Съгласно нововъведенията, всички нови превозни средства трябва да притежават интелигентна система за регулиране на скоростта, която информира водача при превишаване на ограниченията за скоростта, система за наблюдение на сънливостта и вниманието на водача и система за предупреждаване при разсейване на вниманието, която помага на водача да запази вниманието си върху пътната ситуация.

Те трябва да имат и авариен стоп-сигнал, който дава информация на водачите зад превозното средство при внезапно спиране, както и системи за разпознаване на опасности при заден ход за следене на налягането на гумите, която да сигнализира на водача при загуба на налягане и такава, която позволява инсталацията на по-късен етап на блокиращо устройство за предотвратяване на шофиране при употреба на алкохол.

Превозните средства трябва да са оборудвани и с устройство за записване на данни от инциденти с цел регистрация на данни малко преди, по време на и след пътно произшествие.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =