Зелената светлина ще ни спаси от мигрена

Очилата със зелен филтър могат да бъдат наистина ефективно средство за облекчаване на симптомите на мигрена . Американски и израелски учени откриха, че по време на мигренозни атаки, зелената светлина е най-приятна и в някои случаи дори може да облекчи главоболието .

Специалисти от Харвардския университет и Израелския технологичен институт участваха в експеримент, включващ 69 пациенти с мигрена от 19 или повече години. 28 пациенти не можаха да завършат проучването, тъй като данните им не бяха обработени.

При тежки пристъпи на мигрена, участниците прекарват 20 минути в слабо осветена стая, след което изследователите включват светлината за 3 минути, эа да преценят интензивността на болката по 10-точкова скала. Те също така отчитат локализацията на болката, наличието на пулсации и повишена чувствителност на мускулите на врата. Тогава стаята се осветява алтернативно с пет цвята: бяло, синьо, зелено, кехлибарено и червено. Интензитетът на светлината се увеличава с 5, 20, 50 и 100 пункта. По време на експеримента участниците докладвали как се променя характерът на болката, нейната сила, локализация, пулсация и мускулна чувствителност.

Оказва се, че всеки ярък цвят, освен зеления, эасилва симптомите на мигрена при 80% от пациентите, а при 20% може да намали главоболието. Зелената светлина с умерена интензивност увеличава болката много по-малко: само 5% от доброволците се оплаква от влошаване на здравето, а другите цветове са причинили дискомфорт в 15-19% от пациентите.

Най-силен терапевтичен ефект от зелената светлина се наблюдава при ниска си интензивност: средният индекс на болката при доброволците е намалял с 15%. Тайната лечебната сила на зеленото е проста: фоторецепторите е по-малко вероятно да  активират визуалните центрове, отговорни за стимулирането на рецепторите за болка в таламуса – мозъчната област, която разпространява болката.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 7 =