Женската микрофлора – когато има заплаха

Почти всяко момиче и жена знаят какво представлява нарушение на микрофлората на вагината. Защо се случва това, как да се избегне и какво трябва да се вземе предвид, за да не се изправим отново пред проблема?

Нормалната женска микрофлора е комбинация от стабилна симбиоза на микроорганизми върху кожата и лигавицата на вагината. Микроорганизмите, които формират нормална микрофлора, могат да живеят мирно или да организират някаква “революция”, в резултат на която техният брой и пропорции се променят, а това не винаги е в полза на жената.

Причини за нарушаване на женската микрофлора

В различните периоди от живота женската микрофлора е различна. Това зависи както от вътрешни, така и от външни фактори. И причините, които водят до нарушение на вагиналната микрофлора са доста. Най-често до нарушения на микрофлората води хипотермията, което намалява общия и локален имунитет, хормонални нарушения, произтичащи от неправилен полов живот, бременност, постродилен период, менопауза и т.н. В допълнение, неравилна или недостатъчна хигиена, заболявания на червата и лечението с антибиотици могат да причинят нарушение на женската микрофлора.

За щастие, тези фактори не винаги водят до нарушаване на женската микрофлира. Ако имунната система на жената е в ред, тя е в състояние самостоятелно да поддържа нормална микрофлора. Въпреки това, ако една жена постоянно трябва да се изправя срещу някой от тези фактори, вероятността от нарушения на микрофлората на вагината се увеличават.

Признаци и последствия от нарушение на микрофлората на вагината

Особено внимание трябва да се обърне на изброените по-долу симптоми и да се посети гинекологът. Следователно, следните симптоми могат да говорят за проблеми с вагиналната микрофлора:

  • увеличаване на броя на заустванията
  • неприятна миризма
  • сухота или сърбеж в гениталната област.

Това са основните признаци, че дадена болест е налице. Ако забележите други симптоми, това може да означава, че дисбиозата води до усложнения, възпаление или инфекция. Атрибути, на които трябва да се обърне внимание:

  • чувство на парене, сърбеж, болка в гениталиите
  • усещане за сухота по време на полов акт.

Дисбактериозата на вагината може да доведе до други по-сериозни последици и усложнения:

  • развитие на ендометриоза
  • аднексит
  • уретрална инфекция
  • увреждане на пикочния мехур и вследствие на това – уретрит и цистит.

Ето защо, най-добре е да се консултирате с лекар при първите признаци на дисбактериоза.

Нормализиране на микрофлората на вагината

Какво може да се направи, за да се помогне на тялото да нормализира вагиналната микрофлора? На първо място, необходимо е да се възстановят защитните имунни функции. Ако болестта не е хронична, лекарят може да предпише локални имуномодулатори и това ще бъде достатъчно. Ако дисбактериозата премине до следващ етап, ще е необходимо по-сложно лечение. Често курсът на лечение започва с имуномодулаторна терапия, която е свързана с антибиотична терапия.

Ако причината за патологичните промени в микрофлората е в млечните жлези, е по-трудно да се възстанови вагиналната микрофлора, тъй като може да се появи кандидоза в резултат на антибактериална терапия. Следователно, схемата на лечението се променя, първо се назначават антибиотици и след това се провежда курс на възстановяване, което помага на организма да не страда от последиците от антибиотичната терапия.

>>>> Подобрете сексуалниа си живот с натуралните капсули Ladyagra <<<

Обикновено лечението трае 3-4 седмици. След това трябва да преминете през проследяване и да направите тестове, за да се уверите, че лечението е ефективно. Ако резултатите са добри, лечението спира. И основната задача е да се поддържа здрава микрофлора. За да направите това, помнете причините, довели до развитието на болестта и се опитайтеда избегнете това.

За да не се върне болестта, препоръчително е жени, които са преминали курс на лечение на микрофлората, да посещават редовно гинеколога за една година след лечението. Това е неибходимо, за да се идентифицира рецидив във времето и да се предотврати развитието на последствията. Не забравяйте, че е много лесно да възстановите вагиналната микрофлора в началните етапи. Ако в рамките на една година след лечението на вагинална дисбактериоза няма отклонения, тогава е възможно да се намали броят на посещенията при гинеколога до 1-2 пъти годишно.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + 6 =