Зрелостниците пишат съчинение или есе по “Косачи” на Елин Пелин

Над 52 000 зрелостници се явиха на матура по български език и литература. Изпитът започна точно в 08:00 ч., а рано тази сутрин беше изтеглен и изпитният вариант, по който ще отговарят зрелостниците. Матура по български език и литература ще има в повече от 670 учебни заведения.

Зрелостниците писаха интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин.

Първият модул е с продължителност един час и представлява тест на въпроси от затворен тип. Във втория модул има и въпроси от отворен тип, а третият е съчинение.

От Министерство на образованието съобщиха, че тази година за първи път в сила ще влязат нови мерки за сигурност. Както всяка година, така и тази в стаите има видеонаблюдение, което ще следи за нарушения по време на матурата. От министерството заявиха, че един единствен човек, който обаче не е техен служител, знае въпросите и темата, които ще се паднат днес.

„Колкото и да ни е добра техниката, колкото и мерки да сме взели, две са условията за успешно протичане на изпита. Първо, учениците да знаят, че трябва да изкарат изпита достойно и честно и от друга страна – изключително много разчитаме на квесторите, защото това са хората, които осигуряват условията в училището и в залата. За да бъде успешно взет държавният зрелостен изпит, моят съвет е да пишат по всички задачи, по всички модули, да не бързат да си тръгват и да четат внимателно условията”, каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Изпитът ще продължи четири часа. Резултатите от днешната матура ще бъдат обявени до 13 юни. Миналата година на изпита по български език и литература се падна стихотворението „Вяра” на Никола Вапцалов.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =