Звукотерапията помага да се намали кръвното налягане

Пациентите с високо кръвно налягане могат да направят промени в начина си на живот и да приемат лекарства, но последните могат да доведат до странични ефекти като замайване , главоболие  и сухота в устата. Изследователи от Медицинския колеж Wake Forest изследват друго възможно решение – лечение със звук. Техниката, разработена и приложена от авторите на изследването, използва баланса на мозъчните и звукови честоти за понижаване на кръвното налягане. По този начин учените успяват да намалят систоличното кръвно налягане при малка група участници с 16 mm Hg. (милиметри живак).

“Въпреки, че е твърде рано да се говори за резултатите от изследванията, досега няма странични ефекти при използването на тази техника “, – казва ръководителят на изследването д-р Чарлз Х. Tegeler IV, професор по неврология в Медицинския център в Уинстън-Салем, Северна Каролина.
Екипът на Wake Forest проучва технология, известна като HIRREM, за няколко симптома, като например  безсъние , стрес  и мозъчно сътресение при спортисти. Техният доклад за работа с група участници. чиято средна възраст е била 47 години, бе представен на среща на Съвета на

Американската сърдечна асоциация и хипертония на научна сесия през 2016 г.
HIRREM е неинвазивна технология, използваща затворена верига за обратна връзка, която използва сензори, поставени върху скалпа, за измерване на електрическата активност на мозъка и откриване на дисбаланс. Технологията не е класифицирана като медицинско устройство, а е използвана като механизъм за релаксация, а Wake Forest е първият, който я прилага за изследвания като медицински модел.

Според д-р Реймънд Р. Таунсенд, предишни изследвания на алтернативни терапии, като медитация, диета и физически упражнения, показват подобни положителни резултати,  както при екипа от  Уейк Форест. Например, използването на йога дава възможност да се понижи кръвното налягане само с 2 до 4 mm Hg след 6-12 седмици тестване. Със звукотерапията екипът отчита подобрение на кръвното налягане с 16 точки.

Както отбелязва д-р Таунсенд, HIRREM терапията дава на мозъка шанс да “почине и да бъде изваден от болезнени и неприятни усещания”. Подобрения са отбелязани в състоянието на сърдечно-съдовата система. Той вярва, че нервната система е един от най-важните регулатори на кръвното налягане и сърдечния ритъм, но в момента наличните лекарства са недостатъчни.
По отношение на работата с HIRREM, Tegeler се надява да получи финансиране за по-задълбочено изследване, а след това да сподели своите резултати с други медицински институции и колеги по целия свят.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 4 =